Ultimul concurs

Ultimul concurs la care am participat a fost Amida Open, un concurs drag mie pentru simplu fapt ca se pescuieste la stiuca. Pescuitul cu fly la stiuca e o provocare continua, nu stii niciodata unde sta, ce mananca, la ce adancime. Nici la spining nu e usor dar la fly treaba se complica mai mult, pe langa mustele folosite care trebuie lestate sau nu ,mai trebuie sa stii folosi si diferite flyline-uri de la sinking  la intermediate si de la floating simplu la floating combinate cu leadere sinking. Totul trebuie  setat in functie de conditiile de pescuit de la locul cu pricina.

La Cehu Silvaniei am intalnit un lac cu o adancime de maxim 1 m, plin de iarba submersa,  care forma adevarate insule subacvatice. Apa era limpede cristal in jumatatea dinspre dig si putin mai tulbure spre coada lacului. Unele zone aveau  covoare de alge intinse si erau acoperite doar de 10 cm de apa. Conditiile erau dificile daca nu ai mai avut de-a face cu asa ceva.

Vineri seara intalnirea obisnuita pentru sedinta tehnica. Toata lumea discuta frenetic despre tehnici si monturi. Se impart beri si tuici se aprind tigari.Incep sa se faca grupe si bineinteles ca se trage la sorti. De data asta toata lumea are un aport la tragerea la sorti.

Totul a durat pana pe la 12 noaptea cand fiecare sub un motiv sau altul s-a retras subtil  in camera si au inceput sa lege cu patima. Noi am reusit sa ne culcam pe la 4.30…dupa ce am “distrus din nou camera”.

Dimineata super frig -4 grade, vant taios, dar senin semn ca daca ar rasari soarele s-ar putea incalzi. Mergem pe lac montam barci, facem monturi… replici intre adversari, glume intre prieteni, cate o cafea “imbunatatita” pe la cine avea nevoie. Lacul era impartit in 2 parti:  cea de sus(coada lacului)  cu o latura plina de papuris si apa mai mica si cea de jos (la deversor)cu apa putin mai adanca si maluri mai curate adica putina trestie. Monstrii erau acolo…ne asteptau.
Incepe concursul … Dupa 10 min am atac …ratare… nu-i nimic inseamna ca am ce trebuie…alte 3 lansari in locul respectiv atac …intep…dril …si…scapa in ierburi. La naiba! nu era mare dar as fi punctat la inceputul mansei.
Ma uit in stanga si in dreapta mea… nimeni nu vazuse nimic toti pescuiau frenetic. Ok! Schimb streamerul, dadusem cu un duble tail din zonker de iepure cu 2 hackle-uri unul din buck tail si unul din marabou alb cu portocaliu, pun unul cu mult flashbou si incep sa pescuiesc mai lent. Vazusem ca apa era foarte rece si dupa cum atacase stiuca nu parea foarte vorace semn ca erau apatice. Decizie corecta. In 10 min am un nou atac de data asta mai mare;  drilez mai mult tin intins tot timpul ridic stiuca de pe fund o vad undeva pe la 50-60 cm …pun mana pe minciog….si??!!!… se desprinde din carlig. La naiba! Injur …ma agit …  ma enervez cumplit… nu stiu ce am gresit ca practic fusese ca la carte. Asta e! Incerc sa ma calmez, ma uit la ceilalti …de data asta vazusera ca am avut un dril…incep sa pescuiasca mai motivati . Ok ! Schimb directia de pescuit mai spre malul stang, las acelasi streamer. N-am mai avut nici un atac timp de o ora si jumatate, timp in care am tot schimbat steramere si stiluri de retrieve. La un moment dat agat o stiuca…o scot…chem arbitrul…estimez cam 45 cm. Se mai prinsese langa mine una tot cam asa. Pana sa ajunga arbitrul mai scot una …deja se indreptau spre locul unde eram inca 2 concurenti…vazusera ca prindeam mai bine decat in celelate locuri. Cand mai are arbitrul vreo 5 m mai scot una…toti perplecsi asta era mica dar o pun in juvelnic totusi. Buun… masor cu arbitrul: 2 punctau una era sub masura. Cel din dreapta mea avea una eu doua …conduceam 2-1. Vecinul se misca mai spre mijlocul lacului…si dupa vreo 15 min scoate una de 72 cm superrrr taree. Dar am vazut ca nu avea un casting destul de bun si nu acoperise toata zona din dreapta, plus ca avusese multe ratari… in consecinta ma mut mai in dreapta …incepe un vant usor si cand mai sunt 25  min pana la la final intep hotarat in 50 cm de stiuca…o scot la masurat si ii fac semn arbitrului sa nu vina ca sa nu imi strice locul.. o pun in juvelnic si continui…cand mai erau 10 min mai scot una de dimensiune si cu asta se termina mansa .
Pauza 2 ore mergem la masa  apoi ne intoarcem pe lac pentru mansa de seara. De data asta concuram in sectorul cu trestii si apa mai mica. Aici de dimineata dadusera gherla mai multi decat la dig. Deci avea sa fie greu. Incepem sa pescuim si in 15 min agat o stiuca …o drilez si… o scap in iarba…din nou !!!… nasol…nu ma descurajez asa incepusem si dincolo…dar de data asta nu era chiar asa …apa fusese super batuta stiucile erau dezorientate si speriate. Nu am mai avut nimic pana aproape de sfarsitul mansei, nici ceilalti…soarele se apropia de linia dealurilor… stiam ca avea sa fie o schimbare drastica la apus …o asteptam.Asa a si fost …cand a inceput sa paleasca lumina au iesit la atac. Shoco pescuia chiar in fata mea, la un moment dat are un atac …o scapa … dupa aia  Zoli are atac dintre trestii …dril cu multe emotii …o scoate …64 cm. Am eu atac in suprafata… sare cu putin pe langa streamer…lansez din nou …vine cu valul in cap vreo 3 metri si ataca …intep …sare din apa cu stremerul in gura … cade si se desprinde din carlig. Spectacol!!! Cei care pescuiau in centru la insula incep sa chiuie, sa faca urale ca si la un meci de fotbal. Zoli se apropie de zona mea si mai scoate una de vreo 50 cm … era in avantaj clar 2-0, mai erau 15 min …se intuneca rapid… scadeau sansele sa mai prind ceva. Mai am vreo 2 ratari tot asa spectaculoase. Apoi …dintr-o tufa submersa apare un val imens…mergea direct spre stremer-ul meu… incetinesc retrieve-ul… se apropie tare de tot …viteza maxima, tensiune….il opresc sa-l poata lua. Se opreste in el … L-a luat!!! intep puternic …esteeee!… drill …Urale din spate de la baietii care vedeau tot ce se intampla. Stiuca vine spre mine … se intoarce spre o alta tufa submersa … reusesc sa o intorc si caut cu mana stanga minciocul… stupoare!!!! minciocul nicaieri.. cazuse in apa…NU CREEED! Shoco incepe sa urle “Daca nu il scoate in mincioc nu puncteaza”(adevarat scrie in regulament)…atunci incep sa urle toti care mai de care “Hai sa  ti-l arunc pe al meu” … Shoco din nou ” Nu are voie nimeni sa il ajute, nu poate nimeni sa ii dea nimik in timpul mansei” … incep toti sa urle “foloseste ceva din barca …fa ceva ”  intre timp eu vasleam disperat, cu o mana, spre o umbra care am crezut eu ca e minciocul dar nu …era doar o trestie… ce sa fac????? si vad in barca vesta de salvare… o arunc pe apa si se aseaza ca o saltea de primire la crap… trag stiuca pe ea si o ridic in barca UUUUURRRRRRAAAAAAAAA!!!! Toata lumea urla si aplauda !!!! BETONN!!!. Punctez cu 67 cm si obtin locul 2 in mansa .
Seara la pensiune scot tuicile pe masa, bem cu totii si depanam toate minutele din manse. Pe la 2 noaptea ma duc in camera si mai leg cateva streamere dar pe alte carlige. Cele pe care le folosisem pana atunci clar aveau ceva ca prea am scapat multe  stiuci.
A doua zi dimineata pescuiesc pe coada lacului. Dupa o ora si jumatte cand sa se termine mansa prind “crocodilul” de 77 de cm .

Si cam asta a fost concursul. Trebuie sa spun ca atmosfera in acest concurs a fost una deosebita… tensionata dar cu iz de friendly competition. Sper ca Shoco sa continuie seria concursurilor la stiuca pentru ca este ceva deosebit si voi sa va bucurati de ele.

Cateva poze aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s