Am promis cu ceva vreme in urma ca voi vorbi si despre muste si tehnici folosite in iesirile mele, acum e cazul sa ma tin de cuvant. Cred ca i-am tinut destul in suspans pe prietenii/cititorii mei. M-am gandit sa nu mai deschid subiectul atat de monoton al nimfelor, subiect despre care se gasesc pe internet zeci de articole scrise de oameni talentati, care sunt convins ca au uitat mai mult despre pescuitul cu nimfe decat as putea eu vreodata sa stiu. Asa ca o sa va vorbesc despre spey flies.
Pescuitul in stilul spey m-a acaparat complect in ultima vreme, un stil care evolueaza inca, un stil in care clasicul se impleteste cu modernul intr-un mod in care eu inca nu am vazut. De la pattern-uri inventate prin 1960 si lansete de 14 picioare cu long belly lines pana la muste spey legate cu materiale sintetice moderne, lansete mai scurte si mai puternice si fly lines care uneori seamana cu cablurile electrice.
Sunt clar trasate cateva linii in care te poti incadra sau mai bine zis cu care poti sa iti construiesti un set-up dar intre astea mai sunt zeci de combinatii posibile. Absolut totul poate fi modificat de la lungimea, actiunea si puterea lansetei, la greutatea lungimea si densitatea shooting-head-ului, la felul runing line-ului sau greutatea mulinetei. De la lungimea sau desitatea sinking head-ului la felul mandrinei care prinde mulineta pe lanseta care influenteaza echilibrul lansetei….ufff , deja m-am pierdut si eu. Intre toate aceste teorii, cifre si formule mai vine si fly-tyingul cu alte mii de paternuri care pot fi combinate la infinit.
De ce spey?
Pai am fost vrajit in momentul cand am simtit primul swing perfect urmat de un atac de steelhead infometat. De atunci mintea mea gandeste intr-una noi pattern-uri, alte combinatii de greutati, marimi, linii folosite, etc. Acum ca a trecut run-ul de primavara, pe unele rauri din apropiere au mai ramas steelheazi tineri de 2-3 ani care se hranesc puternic. Pentru ei am pregatit o mica colectie vintage de mini-spey flies.
Royal Coachman. Cred ca e folosita pentru a prinde pastravi de cand e lumea. 🙂
Un alt Coachman
Silver Rat asta e de prin ’60
Un fel de Silver Doctor cu hair wing
Black Heron…doar ca n-am folosit heron feathers
Si una din favoritele mele Lady Caroline, pe care ati vazut-o si in prima poza dar legata intr-o marime spey cu adevarat pe un carlig clasic Alec Jhonson #1. Aici in versiune micro pe un straight de #10
In urmatorul articol o sa va arat ce am prins cu ele a doua zi.
Va urma…